Interview Jelmer Enhus, consultant bij VODW (en DKC alumnus)

28 april 2018

Leiden

Interview Jelmer Enhus, consultant bij VODW (en DKC alumnus)

Afgelopen Nationale Dag heeft VODW een training verzorgd over hun Design Studio: een methodiek om binnen een dag van kwalitatieve en kwantitatieve inzichten tot een bedrijfs- of productidee te komen. Een van de trainers namens VODW was DKC-alumnus Jelmer Enhus. Na afloop van de training ging Leon Bosma met hem in gesprek om te spreken over VODW, de Design Studio training en de overgang van De Kleine Consultant naar een strategiekantoor.

Wie ben je en waar werk je?
Hoi, ik ben Jelmer Enhus en ik werk nu ruim een half jaar als strategieconsultant voor VODW. Daarvoor studeerde ik psychologie in Leiden en bedrijfskunde in Amsterdam en was ik 6 rondes actief bij De Kleine Consultant. Ik heb namens VODW, en als oud-Kleine Consultant, afgelopen januari op het Nationaal Weekend een training mogen geven aan een groep Kleine Consultants.

Wat doet VODW?
VODW is een strategisch adviesbureau met een focus op marketingvraagstukken. Wij houden ons bezig met klantgerichte vernieuwingen en ontwikkelingen. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan het ontwerpen van nieuwe proposities en producten of het aanbieden van producten aan nieuwe doelgroepen. Dat doen we voornamelijk voor opdrachtgevers uit de financiële dienstverlening, energiesector en de telecom. Het bijzondere aan VODW is dat we vaak niet stoppen bij een advies, we maken ook een eerste prototype van de propositie of het product zodat onze klant echt iets heeft om mee aan de slag te gaan. We zijn de laatste tijd behoorlijk gegroeid en hebben het afgelopen jaar 30 nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Momenteel werken er ruim 100 mensen bij VODW.

Wat is jullie werkwijze?
Wat speciaal is aan onze werkwijze is dat we altijd vanuit het perspectief van de klant werken en daarnaast onze projecten invullen geven vanuit multidisciplinaire teams. Binnen onze adviestak hebben wij verschillende competenties (zoals strategie, data-science en creatie/design). Elk project vergt een andere expertise en disciplines, daarom passen wij onze teams hierop aan. Een aantal jaar terug hebben wij Design Thinking omarmt en zetten wij dit veelvuldig in tijdens ons advieswerk. We starten onze projecten door een analyse te maken van het speelveld waarin onze klant zich bevindt. Deze inzichten gebruiken we in (gestructureerde) brainstormsessies zoals een Design Studio, waar we in samenwerking met onze klant tot een groot aantal oplossingsrichtingen komen. Hieruit selecteren we de richtingen die volgens ons de hoogste impact hebben en starten we een iteratief proces waarin we samen met onze klant toewerken naar een implementeerbare oplossing. Zo’n oplossing kan variëren van een brede (groei)strategie, tot het ontwikkelen van een concreet concept of nieuwe propositie. We werken in korte, iteratieve sprints waarbij we aan het eind van elke sprint feedback vragen van eindgebruikers; de klanten van onze klant. Uiteindelijk leveren we zo een werkbaar prototype op, dat onze klant vervolgens kan implementeren.

Wat vind je het leukste aan werken voor VODW?
De combinatie van de fijne sfeer en de uitdagende opdrachten. Het is enorm uniek om samen met leuke intelligente collega’s te werken voor de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Maar iets inhoudelijker, ik vind het mensgerichte aspect van onze aanpak heel erg interessant. De manier waarop VODW Design Thinking toepast in haar projecten is een stuk levendiger dan alleen werken vanuit bestaande businessmodellen. We hebben veel contactmomenten met eindgebruikers waarin we oplossingsrichtingen voorleggen en vragen naar hun feedback. Zij geven vaak waardevolle inzichten waar we niet altijd op geanticipeerd hadden. Hierdoor moet je vaak snel schakelen en flexibel zijn, maar het zorgt wel voor veel energie en dynamiek in de projecten. Je hebt daardoor wel al een vrij goed beeld hoe klanten over een nieuw concept denken, al voordat het nog verbeterd en geïmplementeerd wordt. Dit vergroot de kans dat je de concepten die je aan klanten levert ook daadwerkelijk de markt op gaan en gebruikt gaan worden. Dat is heel tof!

Wat hebben jullie gedaan tijdens de training voor De Kleine Consultant?
Tijdens onze projecten hebben we vaak een omslagmoment waar we het analyse-gedeelte afronden en starten met creatief toewerken naar een implementeerbare oplossing. Hier gebruiken wij doorgaans een Design Studio voor: een methode om binnen een dag van kwalitatieve en kwantitatieve inzichten tot bedrijfs- of productideeën te komen. Deze omslag hebben we tijdens de training aan De Kleine Consultant gesimuleerd. We hebben kort inzichten verzameld uit een dataset en deze d.m.v. gestructureerde brainstorms vertaald naar nieuwe concepten. Zo hebben de Kleine Consultants in een korte tijd verschillende mooie bedrijfsconcepten gemaakt. We waren erg onder de indruk van jullie ideeën!

Als deelnemer vond ik (Leon Bosma)…
Bij de Kleine Consultant willen we graag een impact leveren bij onze klanten. Hoe hard we ook onze best doen op de visuele slides om het advies te laten landen, vaak blijft het lastig te implementeren doordat het nog niet tastbaar genoeg is. Wat ik heel gaaf vind aan de methode van VODW is dat ze met een prototype product komen. Hierdoor maak je het advies nog concreter. Dat kan ook heel erg fijn zijn voor onze klanten. Kortom, een leerzame training, waarbij we vooral zelf veel aan de slag mochten met deze methodiek.

Hoe is het om als oud Kleine Consultant bij een strategiekantoor aan de slag te zijn?
Toen ik na mijn studie en mijn tijd bij De Kleine Consultant aan de slag ging bij VODW merkte ik direct dat ik een vliegende start had. Naast het warme onthaal vanuit VODW, merkte ik dat ik al veel geleerd had over hoe je een groot project kan structureren en je advies kan overbrengen aan de klant. Daarnaast zie ik de methodes waarmee De Kleine Consultant werkt ook veel terugkomen in mijn huidige werkt. Wat ook fijn was is dat ik door mijn ervaringen met de partners al goed wist wat ik kon verwachten bij een strategieconsultant. Zo is de stap naar het werkende leven net iets minder groot.
 

Ben je benieuwd naar wat VODW nu precies doet of zou je graag een keertje langskomen voor een kop koffie, neem contact op met Jelmer Enhus (https://www.linkedin.com/in/jelmerenhus/).