Guesstimate treinen

Hoeveel mensen stappen er wekelijks op de trein in Delft?

Dit is de uitwerking van de guesstimate door een van onze consultants, laat het ons vooral weten als je denkt dat de guesstimate niet helemaal klopt. We staan bij De Kleine Consultant altijd open voor feedback!

Guesstimates kunnen vaak op meerdere manieren worden opgelost. Een methode bij deze guesstimate zou kunnen zijn door eerst te kijken naar hoeveel studenten met de trein reizen (zowel de studenten die forensen en studenten die wonend zijn in Delft), daarna hetzelfde te doen voor wonenden in Delft en dan daarna ook nog bijvoorbeeld te kijken naar de treinritten die toeristen toevoegen. Wij hebben het nu op een andere manier gedaan, door te kijken naar het aantal treinen dat stopt in Delft en dat te vermenigvuldigen met het aantal opstappers per trein.

Allereerst bepalen we het aantal uren dat treinen rijden: 19 uur, namelijk van 6 tot 1. Nachttreinen zijn nu verwaarloosd, aangezien dat er weinig zijn en er weinig passagiers opstappen.

Er stoppen ongeveer 12 intercity’s per uur op station Delft (1 per 5 minuten). In de ochtend stappen er natuurlijk meer mensen op dan in de daluren. Als gemiddelde voor alle intercity’s op een dag nemen we 70 opstappers per trein. Dan zijn het totaal aantal bij intercity’s op station Delft 12 • 19 • 70 = ongeveer 16.000 opstappers.

Naast intercity’s zijn er ook nog sprinters. Het aantal sprinters dat stopt op station Delft per uur is ongeveer de helft, 6. Ook het gemiddeld aantal opstappers per sprinters wordt op de helft geschat, 35.Dan zijn het totaal aantal opstappers bij sprinters per dag: 6 • 19 • 35, een kwart van wat er dagelijks in Delft op een intercity stapt, dus een totaal van 4.000 opstappers.

Dat zijn dus ongeveer 20.000 personen per dag en ongeveer 140.000 personen die wekelijks op de trein stappen in Delft.