Floor & Leahna over de uitdagingen bij een theater

Brabants theater

Brabants theater

BitterBallenBorrels, netwerkontbijtjes en open koffies: bij De Kleine Consultant Tilburg zijn dit voorbeelden van netwerkevenementen die bezocht worden. Tijdens deze evenementen maak je kennis met enthousiaste ondernemers met ieder hun eigen verhaal. Deze bezoeken zijn  interessant, inspirerend èn leerzaam doordat we regelmatig mogen pitchen, maar ook zeer waardevol voor projectacquisitie. Zo hebben we ook een lokaal theater in Brabant leren kennen.

Uitdaging voor theaters

Het theater bevindt zich in een klein Brabants dorp op loopafstand van het historische centrum. Brabant staat bekend om haar bourgondische sfeer en dit merk je ook duidelijk in het theater. Zo kun je er ook terecht voor allerlei evenementen en zijn er verschillende instellingen, zoals een bibliotheek, gehuisvest. Maar het professionele theater springt er toch wel in het bijzonder uit!

Tijdens de kick-off sessie die we altijd aan het begin van een project hebben, maakten we kennis met de theaterwereld, een geheel nieuwe markt voor ons team. We leerden dat veel theaters voor uitdagingen staan. Enkele jaren geleden is de Arbowet veranderd waardoor een nieuwe trekkenwand noodzakelijk is. Een trekkenwand is een hijsinstallatie die medewerkers achter de schermen kunnen bedienen om bewegende onderdelen, doeken of decors boven het toneel te verplaatsen. Een grote kostenpost die voor vele theaters een uitdaging vormt.  Daarbij komt kijken dat de sector de laatste jaren ook te maken gehad met afnemende subsidies. Ook het theater waarvoor wij een project deden, worstelde met deze ontwikkelingen. Concreet kwam dit neer op de hoofdvraag ‘hoe kan het theater op commerciële basis haar activiteiten vormgeven om de weggevallen subsidie en de opkomende investering te dekken’.

Zeer duidelijk advies met concrete stappen waar we direct mee aan de slag kunnen. Super waardevol!

Commercieel versus het sociale imago

Het is een uitdaging om de balans te vinden in hoe het theater op commerciële wijze uitgebaat kan worden en tegelijkertijd het sociaal-culturele imago kan behouden. Dit vraagstuk paste perfect in het straatje van De Kleine Consultant. We zijn begonnen met een financiële en kwalitatieve analyse van de activiteiten binnen het theater. Hieruit bleek dat het theater al erg goed de kosten geminimaliseerd had en veel faciliteiten heeft die potentie boden. De volgende stap was om door middel van interviews en enquêtes in de buurt erachter te komen hoe dit potentieel benut kon worden. Hieruit bleek dat veel mensen eigenlijk geen idee hadden dat het theater ook zoveel mogelijkheden bood voor hun leeftijdscategorie. Met deze achtergrondinformatie hebben we een plan geschreven voor het verbreden van het imago, zodat meerdere leeftijdscategorieën binnen het dorp aangesproken werden, inclusief enkele concrete ideeën om meer faciliteiten te benutten.

Het team tijdens de voorstelling van Pieter Derks
Het team tijdens de voorstelling van Pieter Derks

Niet alles is wat het lijkt

Tijdens dit project hebben we geleerd dat niet elk probleem is zoals het in eerste instantie lijkt. Zo begonnen we met een financiële analyse en plannen om de faciltiteiten binnen het theater meer te benutten en kwamen we er gedurende het onderzoek achter dat we juist moesten focussen op het imago. Zo zie je maar weer dat het altijd goed is om je ogen open te houden en naar het grotere plaatje te blijven kijken. Hierdoor zijn we met het team ook hechter geworden en hebben we een mooi resultaat neergezet waar de klant zeer tevreden mee was. Als blijk van waardering zijn we met het hele team uitgenodigd om de voorstelling van cabaratier Pieter Derks in het theater bij te wonen. Zo hebben we een leerzaam project op een gezellige manier afgesloten!

Staat u ook voor uitdagingen?

Bent u benieuwd hoe wij u met uw uitdagingen kunnen helpen? Dit bespreken we graag met u tijdens een kop koffie!

Neem contact op