Divia over haar jaar bij DKC

Divia over haar jaar bij DKC

Mijn naam is Divia Ponsioen en na een periode van drie rondes bij De Kleine Consultant in Rotterdam, twee als consultant en één als project manager, kijk ik terug op een extreme leerschool: soms echt zwaar, maar heel leerzaam. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en voor mij was De Kleine Consultant precies de uitdaging waar ik naar op zoek was naast mijn studie. Ik heb hier de kans gekregen om mijn kwaliteiten in te zetten voor een echte onderneming, waarmee ik tegelijkertijd ervaring als strategie consultant kon opdoen. De focus lag hierbij op persoonlijke ontwikkeling én het opbouwen van een professioneel en persoonlijk netwerk.

Projecten als consultant: meteen in het diepe worden gegooid

Mijn eerste project was een data gedreven project voor een grote FMCG multinational en dat was heel intens. In het begin vond ik het best spannend en alhoewel ik normaal mijn woordje altijd wel klaar heb liggen, keek ik echt op tegen de mensen met wie ik werkte, de andere consultants. Mijn team en project manager hebben mij toen veel vertrouwen gegeven. Zij hebben mij uitgedaagd om mij meer bloot te stellen en dit heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven. Hierbij heb ik geleerd om nóg meer mijn mannetje te staan. In mijn 2e project, voor de Rotterdamse start-up Sjauf, heb ik die ondersteunende rol weer doorgegeven aan de nieuwe consultants. Als ervaren consultant kijken mensen opeens ook naar jou op en is het aan jou om hulp te bieden, je moet sterk staan, maar het is ook heel leuk om mensen uit te dagen tot een discussie. Ik vond dit ontzettend leuk om te doen, omdat je hier ineens zag hoeveel je in 10 weken tijd kan leren. Kennis doorgeven gaf mij heel veel voldoening.

Je leert om feedback te ontvangen en alles is opbouwend: je bent alleen maar bezig om elkaar beter te maken.

Als project manager een team leiden en werken aan elkaars leerdoelen

Na 2 rondes als consultant werd ik project manager voor een project bij stichting Dream4Kids en dit was echt fantastisch. De grootste en leukste uitdaging was om aan iedereen zijn/haar leerdoelen te werken. Door echt aandacht voor de persoon te hebben, merk je dat je echt een verschil kunt maken. Zelf heb ik hier ook geleerd om echt te faciliteren, een team aan te sturen en de juiste balans te vinden tussen hard werken en een goede sfeer in het team. Voor mij was de grootste prioriteit dat iedereen zich fijn voelde in het team en hier heb ik dus ook heel veel tijd in gestoken. Als project manager, was het ook erg prettig om veel in contact te staan met de coach, een consultant van een strategieconsultancy kantoor. In ons wekelijkse contact gaf zij mij de ruimte om vragen te stellen en om hulp te vragen. Door een aantal kritische vragen te stellen stimuleerde zij mij om met zelf met oplossingen te komen, wat erg leerzaam was.  

Het projectteam voor het project bij Dream4Kids
Het projectteam voor het project bij Dream4Kids

Het combineren van De Kleine Consultant met andere activiteiten

In mijn 1e project vond ik DKC echt heftig, het was heel hard werken en ook voor mijn studie was dit toen lastig. Echter, is dat gelukkig lang niet altijd zo. Ik probeerde hier zelf als project manager echt voor te waken en een realistische blik te houden: persoonlijke omstandigheden en studie gaan voor. Dit heb ik in de eerste meeting van ons team heel duidelijk vooropgesteld. Vanuit het team kreeg ik hier ook positieve feedback op. Zelf heb ik tijdens een project ook een part-time stage bij een consultancybedrijf gelopen. Dit was heel leerzaam omdat ik dingen van stage kon toepassen bij ons project en andersom. Ik leerde hier juist echt een andere dimensie en perspectief en kon dat gelijk in de praktijk toepassen.

Terugkijkend op De Kleine Consultant

Mijn tip aan aankomende consultants: weet waar je aan begint en neem het serieus, het is niet even iets erbij. Je wilt alles eruit halen wat er in zit, dus neem daar dan ook de tijd voor. De Kleine Consultant was intens, maar fantastisch.

Contact

Heeft de Kleine Consultant jou net zo enthousiast gemaakt als Divia? Ben jij opzoek naar een soortgelijke uitdaging óf kunnen wij jouw organisatie helpen? Neem dan contact op om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Lees meer